Atmaca Eğitimi Atmaca Kuşu Nasıl Eğitilir

      13.10.2008
      25.183
      Atmaca Eğitimi Atmaca Kuşu Nasıl Eğitilir

      Yakalanan atmacayı devamlı el bileğine oturtmak ve kanat kenarlarını ve göğüs tüylerini diğer elle sıvazlamak gerekmektedir. Önceleri hırçın olduğundan el yanaştırılınca pençe atmaya veya gaga ile gagalamaya çalışarak korunmaya gayret eder.

      İlk anda verilen yemi de yemez. Yeni tutulan ve eğitimini almamış atmacaya “ACEMİ ATMACA” denir. Avcı atmacayı insanlara alıştırmak için kalabalık yerlere götürür.

      İnsanları devamlı görerek alışmaya başlar. Eğer insandan korkuyorsa “ADAMDAN SAYIYOR” denir. Atmacanın adam korkusunu kaldırıp uysallaşması bir hafta sürer.

      İlk avlanma eğitimi için akşam yem verilmez. Ve aç bırakılır. Sabah avlanma alanına gidilerek geniş ve düz bir yer seçilir. Bir bıldırcın alınır, ipe bağlanarak yerde uçurulur.

      Eğer atmaca onun üzerine atılmak isterse av için hazır demektir. Uzun bir iplik bir ucu atmacaya diğer ucu da bıldırcına bağlanır.

      Atmaca avuca alınır, bıldırcın gösterilmeden havaya atılır, peşine atmaca salınır. Atmaca havada bıldırcını yakalarsa belli yere kadar götürerek yere bırakır.

      Bazen avını uzaklara götürür bazen de ağacın dalına konar. Her ikiside atmaca için olumsuzluktur. Avlamada iyi olan atmaca, avını yakalayınca götürmeden açık bir yere bırakan atmacadır.

      Atmaca yemini yediği zaman göğüsün üst kısmında bir çıkıntı oluşur. Atmaca yemini yeyince istirahata bırakılır. Atmacanın tok olma durumuna “ATMACA OYINLİDUR” denilir.

      Atmaca oyunlu iken gezdirilirse rahatsız olur. Devamlı uçup rahat oturup dinlenecek yer arar.

      Atmaca oyunlu iken de av peşine gidip avını yakalayabilir. Her atmaca kolay kolay tok iken av peşine gidip avını tutmaz. Bu tür atmacalar “ARSIZ ATMACA” diye adlandırılır.

      Atmacayı alıştırmak için verilen ilk eğitiminde, başka şekillerde denenir. Kendisine güvenilen atmaca aç bırakılmadan ve hatta peşine ip takılmadan da bıldırcın veya başka bir kuşun peşine atılarak denenebilir.

      Eğer avını tutarsa “ÇOK KESKİN ATMACA” diye methedilir. Atmaca avını yakalamaz ve bir ağaca konarsa LEŞ ile çağırma yapılır, veya oturduğu ağaç çıkılması kolaysa çıkılarak yanaşmaya çalışılır.

      Bu atmacayı dalda denemedir. Eğer yanına yanaşınca uçmadan beklerse “DALDA YANAŞTHIAN” eğer ağaca tırmanırken uçup, yanaşmak mümkün değilse buna “KAÇAĞAN ATMACA” denilir ki ; kaçan atmacalar makbul sayılmaz. Kaçağan atmacalara güvenilmediği için peşlerine UÇURDEK” takılır.

      Uçurdek genelde sağlam naylon iplik veya misinadan yapılır. Bıldırcın aniden uçarsa peşine uçurdak ile birlikte salınır. İpliğin ucu avcının parmaklarına dolanmış olur.

      Eğer atmaca avını kovalarsa ipliğin ucu bırakılır. Avın peşine doğru değilde ağaca veya başka yöne gidiyorsa ipin ucu bırakılmaz ve yavaşça çekilerek elde edilmeye çalışılır.

      Avını iyi yakaladığı anlaşılan atmaca veya tüylek’in peşindeki ip çözülür ve kısa çakşırla avın peşine “SALMA” yapılır. İlk yakaladığı av ile uzaktan çağırılarak gelmesi sağlanır. Geldiğinde kuşun boynundan yağlarını vermeden biraz yedirilir.

      Bu hareket bir kaç kez tekrarlanır. En sonunda kuşu göğüs etleri elle tutularak yedirilir. İkinci ve sonraki günlerde ıslıkla veya diğer seslerle çağırılarak kuş yedirilir.

      Diğer zamanlarda da normal yemini vermeden önce ıslıklar çalınarak yanaşılır ve yem ondan sonra verilir. Böylece atmaca ıslığa şartlanır. Dışaru . uçı ırularak serbest bırakılır. Islık çalıp çağırınca yem verilecek diye uçup yanınıza kadar gelir.

      YORUMLAR

      1. ali dedi ki:

        atmaca bulan arkadaşım atmacayı bana verebilirsin

      2. ali dedi ki:

        ee arkadaşlar söylemediniz ya atmaca bulan arkadaşım atmacayı bana verebilirsin

        1. Anonim dedi ki:

          bende var

          1. deniz dedi ki:

            Almak isterim. Bilgi donermisiniz

            1. Anonim dedi ki:

              Ben satiyorum 4 tane var

      3. ali dedi ki:

        atmca nasl tutacağımı bilmyrm yrdm edermsiniz

      4. rcep dedi ki:

        ben geçen yaz yavru atmaca besledim kanatları çıkmaya başlamıştı ama boğazında yara oldu ve hiç bişeey yemedi ve öldüm

      5. atmacasever dedi ki:

        atmacamın henüz 6-7 aylık olduğunu tahmin ediyorum yemesi içmesi iyi ama biraz fazla hırçın avda kullanmayacağım ama omzunda gezdirip kendime alıştırmak için ne yapmam lazım

      6. Kolpa dedi ki:

        selam arkadaslar Benim atmacanın tüylerini cektim evin içinde dolaşıyor ve nezaman tüyleri tekrar çıkar benden başka kimsenin elinden yem yemiyor ama hala bana pençe atıyor

      7. Ferit dedi ki:

        kerkenez içinde bu eğitim geçerlimidir ?

      8. ali dedi ki:

        slm arkadaşlar atmaca nsl yakalanır

      9. Anonim dedi ki:

        yavru atmaca su icmez 2 3 haftalıkken sırıngayla bı deneyın ve kucuk parcalar halınde et doğrayın cımbız turu bışeyle verin

      10. volkan dedi ki:

        merhaba
        bugun ızmıtte bır yavru kus buldum ıkı kanadıda tam acıktı ama ucamıyordu kanadı falan kırılmıs zannettım veterınere goturdum yırtıcı bır kus dedı yavru oldugu ıcınde ucamıyor olabılır dedı yırtıcı bır kus şahin olabılır dedı yavru şahin resmı arıyorum ama bulamadım artı şehirde boyle bır kusun olma olasılıgı nedır onuda bılemedım

      11. Türk dedi ki:

        Slm. arkadaşlar. Ben bi atmaca yavrusu yakaladım, 2 gündür bende kafese koydum ama ne yem yiyor nede su içiyor. Ne yapabilirim, nasıl eğitebilirim. Yardımcı olursanız sevinirim. tşk.

      12. d.r sulo dedi ki:

        cok sabıla ve karalıkla yaklaşın ve korksanız bile belli etmeyi çok uyaniklar ellinize eldiven giyip sevmeyle başlayın

      13. d.r sulo dedi ki:

        bende iki atmaca var egitim verdim şu anda ele geliyor ellden yem yiyor

      14. Muhammet dedi ki:

        Ya arkadaşlar ben bi atmaca buldum bunu bi türlü eğitemiyorum nasıl eğite bilirim bana bi öneriniz varsa lütfen yorum…

      15. Anonim dedi ki:

        slm arkadaşlar ben bir atmaca buldum bu nu ne yapacağım bilemiyorum yardım edebilirmisin?

        1. Anonim dedi ki:

          bana verebilirsin

      1 2 3 6