Allerji Nedir
Alerji vücudun herhangi bir etkene karşı gösterdiği aşırı tepkidir. Çeşitli maddelere ya da besinlere karşı duyarlı olan kimseler bu maddelere temas ettiklerinde derilerinde lekeler ve kaşıntılar oluşur. Bu belirtiler dolaşım sisteminde ve vücut sıvılarında ortaya çıkan bir aksaklığın yansımasıdır.
Alerji yapıcı maddeler çok çeşitlidir. Çiçek tozları, evcil hayvanların tüyleri, pomatlar, deterjanlar, sentetik kumaşlar, yün yumakları, tozlar, dudak boyaları ve kimi ilaçlar alerjiye neden olabilirler. Alerjiye yol açan maddelere alerjen adı verilir.
Alerjenlerin organizmaya başlıca giriş yolları ağız, burun ve derideki gözeneklerdir. Vücudun tepki göstermesi bu maddelerin akciğer ve burun mukozasındaki kılcal damarlar aracılığıyla ya da ağızdan alınan ilaç ve besinlerin sindirim sırasında kana karışması sonunda olur. Vücutta alerjenleri zararsız duruma getirmekle yükümlü olan, bağışıklık sistemi adı verilen bir mekanizma vardır. Koruyuculuk görevinden lenfositler sorumludur.
Lenfositler bağışıklık cisimlerini üretme yetisine sahip olan akyuvarlardır. Bağışıklık cisimlerinin görevi zararlı maddelere saldırmak ve onları ortadan kaldırmaktır. . Saman nezlesi ve astım: Yaygın bir alerji türü olan saman nezlesi, gözlerin, burnun ve solunum borularının üst bölümlerinin sümüksü zarlarını etkiler. Bunun sonucu olarak göz sulanması, burun kaşıntısı ve akıntısı, hapşırma, kimi kez de baş ağrısı, depresyon, uygusuzluk ve sindirim bozuklukları görülür.
Bu belirtiler her yıl, belirli bir çiçek tozu türü havadayken yeniden ortaya çıkar, ilkbaharda beliren saman nezlesinin nedeni ağaçlarda açan çiçeklerin tozları; mayıs ayından yaz sonuna dek beliren saman nezlesinin nedeniyse daha çok küçük bitki ve çiçeklerin tozlarıdır. Sonbaharda yetişen bitki ve hasat alanı tozları da bazı kimselerde saman nezlesi oluşumuna yol açabilir. Bir kimsede saman nezlesi erginliğe dek ortaya çıkmayabilir.
Bu Hastalığa yakalananların çoğunun sile üyelerinde şu ya da bu ne ısye karşı alerji vardır. Bu tür alerjisi olanların yapabilecekleri en iyi şey, aleryije neden olan çiçeklerin ve otların bulunmadığı bir böygeye taşınmak ya da fazla nemin havadaki toz tanelerini azalttığı deniz kıyılarına gitmektir.
Alerjiye karşı uygulanan tedavilerde anti-histaminik adı verilen ilaçlar yararlı olur. Ancak bu ilaçların uyuşturucu ve çalışmayı engelleyici etkileri vardır. İ 967 yılında, evlerde bulunan toz içinde yaşayan ve alerjiye neden olan minicik bir böceğin varlığı saptanmıştır. Dermapha-goides pteronyssinus adı verilen bu böcek ve dışkıları çok küçük olduğundan solunan havayla birlikte akciğerlere dek ulaşır ve çiçek tozlarının yol açtığına benzer bir bağışıklık tepkisine yol açar. Bu yaratıklar şilte, yatak yüzleri, halı gibi hafif nemli, tozlu ve sıcak yerlerde gelişirler.
Astım da, bronş adı verilen solunum borucuklarının saman nez-lesidir. Ortaya çıkan alerjik tepki, saman nezlesinde görülene benzer. Solunum borucuklarınm sümüksü zarında beliren şişme ve borucukların çevresindeki kasların kasılması solumayı güçleştirir.
Konjonktivit denilen alerji de gözlerde tahrişe neden olur. Alerjiye hangi maddelerin neden olduğunu saptamak her zaman kolay değildir.
Bendede Alerji var. Bu yüzden baharları pek dışarlara çıkamıyorum. Allerji olmak çok kötübi durum. Allah kimseye Allerjik Hastalıklar vemesin