Ahududu Faydaları Nelerdir

      29.11.2018
      1.471
      Ahududu Faydaları Nelerdir

      Ahududu (Rubus idacus) Bu bitkinin adına bazı memleketlerde (Ağaç çileği) veya (Dağ çileği) de derler. Hem hekimlikte, hem de halk arasında meşhur olmuş bir bitkidir. Çileğe benzer.

      Meyvası sarımtrak beyaz, portakal renginde ve gayet güzel kokuludur. Yapraklarını yaz esnasında toplayıp kurutmak lâzımdır. Meyvaları Temmuz, Ağustos aylarında olgunlaşır. Meyvanın terkibinde limon ve elma ekşileri (hamızları) vardır. Kokusu, havi olduğu güzel bir esanstan dolayıdır.

      Sağlığa Faydaları

      Âhudutu, tıpkı çilek gibi, insanlar için, hem gıda, hem de devadır. Ahûdutundan yapılan reçel ve şuruplar lezzet bakımından pek nefis ve çok makbuldürler. Bunlar vücudu besler ve ferahlık verirler.

      Çiçeklerinde Hastaları terletme hassası mevcut olduğu için romatizma, nikris Hastalıklarında ve ateşli Hastalıklarda büyük faydası vardır.

      Gözlere musallat olan göz nezlelerinde (50 80) gram miktarında çiçek bir litre suda Decoction tarzında kaynatılıp gözlere ılık ılık banyo yapılırsa, iltihabı izale eder Diş etlerinde, boğaz ve bademciklerde husule gelen iltihaplarda yine bu su ile, ılık olarak, gargara yapılması büyük istifade temin etmektedir.

      Bu güzel meyvayı, taze ve olgun zamanında, bol bol yemek gayet faydalıdır. Vücuttaki zehirli maddeleri dışarıya atar. Kam temizler. Vücuda kuvvet ve çeviklik verir.

      Şu halde Ahûdutu, her bakımdan dikkatimizi çeken ve evle rimizde kendisinden pek ziyade istifade edilebilecek olan kıymetli bir bitkidir.

      Eski hekimler, bu bitkiye bu hassalarından dolayı büyük ehemmiyet vermişledi. Ahudutunun bugünde aynı kıymet ve ehemmiyeti haiz olması lazım geldiği kanaatindeyim.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.