Ağırlık Nedir? (Ağırlık Ölçüleri Nelerdir?)
Ağırlık bir kuvvet olup; kg-kuvvet, gr-kuvvet, dyn ve newton birimleri ile ifade edilir. 1 kg-kuvvet= 1000 gr-kuvvet=9,81 newtondur. 1 gr-kuvvet= 981 dyn’dir. Ağırlık, kuvvet ölçen aletlerle, yani dinamometrelerle ölçülür.
Yerçekimi kuvveti, ekvatordan kutuplara doğru gittikçe artar. Yeryüzü seviyesinden yükseklere çıktıkça da yerçekimi kuvveti azalır. Bu sebepten dolayı da bir cismin ağırlığı sabit değildir. Gerçekte bu değişmeler çok azdır. Ekvatordaki ağırlığı 97,8 kg-kuvvet olan bir cisim, kutupta 98,3 kg-kuvvet yani 0,5 kg-kuvvet daha ağır gelir. İstanbul’da deniz kenarındaki ağırlığı 98 kg-kuvvet olan bir cisim, yerden 32 km yükseklikte 97 kg-kuvvet gelir.
Ağırlık ve kütle, farklı iki kavramdır ve farklı birimlerle ölçülürler. Kütle ile Ağırlık kavramları arasında bir bağıntı mevcuttur. Ağırlık P, kütle m, yerçekimi ivmesi g ile gösterilirse, bu bağıntı: P=mg şeklinde ifade edilir.
Bir cismin Ağırlık merkezi: Bir cismin en küçük parçalarına etki eden yerçekimi kuvvetlerinin bileşkesi, o cismin ağırlığını verdiği gibi, bu bileşkenin tatbik noktası da, cismin Ağırlık merkezini verir.
Homogen olmak şartıyla bazı geometrik şekillerin Ağırlık merkezleri şöyledir:
1) Dikdörtgen, kare, paralelkenar ve eşkenar dörtgende; köşegenlerin kesiştiği nokta.
2) Daire ve kürede, merkez.
3) Silindirde, eksenin ortası.
4) Üçgende, kenar ortayların kesiştiği nokta.
Ağırlık merkezinin tayinini ilk defa ele alan, Müslüman Astronomi alimlerinin büyüklerinden Ebu Sehl Kuhi’dir. (1014 senesinde vefat etmiştir.) Basınç ve Ağırlık merkezlerinin hesaplanmasında geometrik metodları kullandı. Ebu Sehl’in bu konudaki çalışmaları, ondan asırlar sonra 19. yüzyılda A.F. Mabius tarafından ele alınmıştır.
Günümüzde özellikle Batı bilim dünyasında ve onların tesiri altında kalan Doğulularda yaygın olan kanaate göre ünlü yerçekim kanunu, İngiliz bilim adamı Newton tarafından keşfedilmiştir. Halbuki, bu mevzuda ilk defa fikir ortaya atıp, incelemelerde bulunan İslam alimi Biruni’dir (973-1049). Bu hususu bilim tarihçisi Karl Boyer de, History of Mathematics adlı eserinde açıkça itiraf etmektedir.
Yine İslam alimlerinden Hazini (1118-1155), Biruni’nin yerçekimi konusundaki araştırmalarını geliştirerek, çekim kuvvetinin dünyanın merkezine olan uzaklıkla değiştiğini buldu. Böylece bir cismin, dünyanın merkezine olan uzaklığı değiştiğinde ağırlığının da değişeceğini ifade etti. Hatta Mizan-ül Hikme isimli eserinde, düşmekte olan cismin hızı, aldığı yol ve geçen zaman arasındaki münasebet üzerinde de geniş inceleme ve araştırmalarda bulundu. Bütün bunlar, İslam alimlerinin, asırlar önce, değerli birer ilim hazinesi olan pek çok eser ortaya koyduklarını göstermektedir.
AĞIRLIK ÖLÇÜLERİ
- 1 gram (gr) 1000 mg 0.0353 ounce
- 1 kilogram (kg) 1000 gr 2.2046 pound
- 1 ton 1000 kg 1.1023 küçük ton
- 1 onunce (oz) 0.0625 pound 28.350 gr
- 1 pound (lb) 16 ounce 0.4536 kg
- 1 küçük ton 2000 pound 0.9072 ton
- 1 büyük ton 2240 pound 1.0161 ton
Bu çok uzuzn bir yazı kim yazdıysa onunun ellerine sağlık
süper
Bence güzel ama pek ii dil aradığımı bulamadım ama aradıklarımda hiç yoktu bu vardı yani ii
AĞIRLIK ÖLÇÜLERİ DEDİM AĞIRLIK DEMEDİM
aradığım şeyi buldum işime yaradı ama sayfayı daha çok geliştirmelilerr çünkü istediğim bazı şeyleri bulamadım
işime hemen hemen yaradı ellerinze slk………….
nidanur burada bulamıyorsa başka biryere baksın burayı kötülamesin
işime çok yaradı süpppppppppppppppwr
bence öyle demeyin çok işe yarıyo derslerimizle ilgilide bilgi alıyoruz işte ne güzel
hiç güzel değil aradığım şey yok
SUSSS EKMEK JAJEEE
DERSLERİMİZİ GELİŞTİRİR
aradığımız şeyleri bulamıyoruz lütfen biraz daha geliştiriniz :)))))