Adaçayının Faydaları Nelerdir
Ada çayı (Salvia officinalis) Akdeniz kıyılarında yetişen bir bitkidir. Kenarları tırtıllı olan yaprakları uzun beyazımtrak yeşil renktedir. Haziran, Temmuz aylarında toplanır ve kurutulur. Bu bitki bahçelerde ekilip üretilebilir. Fakat dağların tepelerinde yabanî olarak kendi kendine biten Adaçayı daha has-salı ve daha makbuldür.
Ada çayının sağlığa faydaları
Adaçayı, çok kullanılan, çok istifade edilen ev ilâçlarından birisidir. Hazım borusunun zayıflık ve tenbelliklerinde, mide, barsak bozukluklarında, kusmalarda iyi gelir.
Göğsü yumuşatan, idrarı söktüren birkaç çeşit bitki vardır ki, Adaçayı da bunların arasındadır. (60 – 80) gramı bir litre suda haşlanarak kullanılırsa hazmı kolaylaştırır. Bağırsaklar da ki gazları izale eder. Bütün vücudu tenbih eder ve kuvvetlendirir.
Veremlilerin fazla terini kesmek için eski hekimlikte çok kullanılmıştır.
Çiçeklerini kaynatmak sureti ile elde edilen su ile, zayıf vücutlu çocukların haftada Mr banyo edilmesi, bu çocukların kuvvetlenmelerini temin etmektedir.
Adaçayı suyu ile yapılan ılık gargaralar boğazda, bademciklerde ve diş etlerindeki iltihapları az zamanda iyi eder.
Boğmacada bu bitki (kekik) ve (beşparmakotu) dediğimiz iki bitki ile karıştırılıp çay gibi haşlanır ve Hastaya üç saatte bir yarım fincan içirilir. (Bugün hekimlikte Boğmacanın çok şifalı yeni ilâçları vardır. Bunları ancak doktor verir.)
(Asthme) denilen nefes darlıklarında Adaçayı, anason, sığır kuyruğu, melek otu. gibi birkaç bitki birbirile karıştırılarak bunlardan (20) gram miktarının bir litre suda haşlanmasi-le elde edilen ilâçtan günde üç kahve fincanı içirmek Hastaların sıkıntılarını izale eder.
Eski hekimler yaralar, yanıklar, deri üzerinde böcek ısırmasından ileri gelen ufak arızalar üzerine taze Adaçayı yaprakları konursa bunların çabucak iyi olacaklarını söylemişlerse de bugünkü hekimlikte, herhangi bir suretle, mikropla bulaşık olması ihtimali bulunan bir maddenin yaralar üzerine konulması mahzurlu olduğundan bugün bu usul tavsiyeye sayan değildir.
çok afaki