1978 Rize İlk Çay ve Turizm Festivali
Rize’de Çay Festivali ilk kez 1978 yılında kutlandı.
Haziran ayının 17. ve 18. günlerinde olmak üzere iki gün sürdü. Festivali düzenleme görevini vilâyet makamı üslendi. Konuya, Vali Sayın Muharrem Bartın önderlik ettiler.
Vali Sayın Bartın’ın Başkanlığında ilk toplantısını 10 Mayıs 1978 günü yapan Festival Komitesi, önce Festivali yürütecek kurulları saptadı. Söz konusu kurullar şu adlar altında kuruldu:
TÖREN KOMİTESİ: Millî Eğitim Müdürü Ferdi Kartal Başkanlığında, Belediye Başkan Yardımcısı Nuri Vural ile Belediye Zabıta Amiri Mustafa Vanlı’dan oluştu.
SÜSLEME KOMİTESİ: Tek Gıda İş Sendikası Başkanı Reşat Uçak Başkanlığında, Yüksek Mimar Şevket Kambur, Şoförler Derneği Başkanı Nuri Akbulut ve Radyocu Salih Bakır’dan oluştu.
FOLKLOR KOMİTESİ: Halk Eğitim Başkanı Fahri Boncukçu Başkanlığında, tespit edilecek beş kişilik bir gruptan oluşturuldu.
ÇAY AÇIK OTURUM KOMİTESİ: Komitenin oluşturulması görevi Çaykur’a verildi.
YEMEK VE TANITMA KOMİTESİ: Trafik Amiri Ertuğrul Yoldaş Başkanlığında, Millî Emlâk Müdürü Naci Şahinkaya ve Belediye Başkan Yardımcısı Nevzat Semiz’den oluşturuldu.
MÜZİK ŞÖLENİ DÜZENLEME KOMİTESİ: Özel İdare Müdür Yardımcısı A. Kadir Eralkan Başkanlığında, Serbest Teknik Eleman Adem Parlak ve Belediye Elektrik Memuru Süleyman İslâmoğlu’ndan oluştu.
KONSER SAĞLAMA KOMİTESİ: Konsere katılacak sanatçıları çağırma görevini Vali Sayın Bartın üstlendi.
ÇAY GÜZELİ SEÇME KOMİTESİ: Kız Meslek Lisesi Müdürü Yurdanur Mataracı, Kız Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Sema Aslan ve Kız Meslek Lisesi öğretmeni Melahat Agun’dan oluştu.
REKLAM DAĞITIM KOMİTESİ: Belediye Başkan Vekili İrfan Bilgin Başkanlığında, Merkez Halk Eğitim Başkanı H. Cafer M. İbrahimoğ-lu ile Rize Postası Gazetesi sahibi Vural Krz-maz’dan oluştu.
AMBLEM VE BASKI İŞLERİ KOMİTESİ: Tek nik Atelyeler Müdürlüğü Ressamı Metin Öztürk ile Kız Meslek Lisesi Resim Öğretmeni Birnur Kara’dan oluşturuldu.
MALÎ İŞLER KOMİTESİ: Defterdarlık Muhasebe Müdürü Kadir Sakallıoğlu Başkanlığında, Muhasebe Müdür Yardımcısı Mustafa Karaca ile Özel İdare Muhasebe Şefi Vahdettin Yıldız’ dan oluştu.
17 ve 18 Haziran günlerinde ufak tefek ak-sayışlar olduysa da festivalin tüm gösterilerine Rize ve Çay kuşağının civar illeri halkı, büyük ilgi gösterdi. Sportif etkinlikler büyük canlılık içinde geçti. Festivalin ilk günü şehirde geçit resmi düzenlendi, Rize’deki okulların, Çay-Kurumu ve diğer kuruluşların ve Esnaf derneklerinin canlı geçitleri kenti coşturdu.
Gümrük ve Tekel Bakanı Sayın Tuncay Mataracı da festival boyunca Rize’de ağırlandı, tüm şenlik programlarını izledi. Sportif etkinliklerde ve Çay güzeli seçiminde derece alanların ödüllerini sundu.
Çay’ın tezgâhta bekleyen yığınla sorunu olması nedeniyle, çay festivalini lüks sayanlar da olmadı değil. Şu bir gerçek ki, festival günümüzün bir soylu geleneğidir. Bu gelenekle kitlelerin dost olmaları, kardeş olmaları amaçlanıyor. Çayın yığınla gelişim sorunu olduğu gerçektir. Ama bu sorunları kavrayacak olan insanların yılda iki gün olsun bir araya gelişleri, coşku duydukları ölçüde de sorumluluk duygularını sıcak ilişkiler içinde kavrayıp kotarmaları az kazanç değildir. Festivalle bu amaç gerçekleştirilmek istendi.
Çay güzeli seçimi, Rize’nin kapalı çevre olması özelliğinden sıkıntılı, yadırgayıcı biçimde beklendi. Kapalı Spor salonunda oluşturulan seçim sırasında yereysel giysilerle podyuma çıkan cici kızlarımız, Karadeniz Kadınının çilesini sembolleştirmesi ise sıkıntılı bekleyişi, güler yüzlü ortama çevirdi.
Çay için düzenlenen açık oturum ise, çay sorunlarının bir hesaplaşması biçiminde geçti. Yörenin insanları, yasaların da ötesinde dinamik önerileri dile getirdiler. Bu açık oturum, çevrede azımsanamayacak ölçüde yeni kavramlar oluşturdu.
Burada özetle belirtilen Rize Çay ve Turizm Festivalini hazırlayanlara, sunanlara Çay’dan sıcak sevgiler…
Gelecek yılların Çay Festivallerinde daha iyiye, daha anlamlıya dilekleriyle..
Kaynak: Çaykur Çay Dergisi – yıl 1978 Sayı 1-4