DeBreLi Karizma Admin


Kayıt: Dec 23, 2006 Mesajlar: 237
|
Tarih: Prş Nis 10, 2008 7:04 pm Mesaj konusu: İyidere Pleki mağarası |
|
|
Iyideredeki magaralarin içinde en büyügüdür. Tashane köyünde bulunan Pileki Magarasinin uzunlugu yaklasik 1500 metreyi bulmakta olan bu magara insan eliyle yapilmis olup; bölge halki tarafindan pileki tasi çikartilmak için yüz yillar boyunca oyulmustur. Magaranin içinde bir çok tünel, tünellerin sonunda da bosluklar bulunmaktadir.
Magaradan 30-40 yil öncesine kadar tas çikartiliyordu. Fakat teknolojinin gelismesi ve aliskanliklarin degismesi nedeniyle artik buradan tas çikartilmiyor.
Pileki; yakin geçmise kadar yöre mutfaginin temel ögelerinden biridir. Büyüklüklerine göre laz, yarim, üç çeyrek, kotluk, ikili kotluk gibi isimle anilirdi. Magaradan çevresi oyularak alinan taslarin daha sonra içleri oyulur, yöre ihtiyaci karsilandiktan sonra.geri kalani genellikle deniz yoluyla baska sehirlere pazarlanirdi.
www.pilekimagarasi.com |
|