Fındıklı’da HES protestosu
Tarih: 28.02.2008 Saat: 22:29
Konu: Rize Haber


Fındıklı ilçesi Çağlayan ve Arılı vadileri üzerinde yapılması planlanan 19 adet HES inşaatından 2’sine ÇED raporu çıkmadan DSİ tarafından su kullanım izni verilmesini tepki gösteren yöre halkı protesto mitingi düzenledi.

Rize’nin Fındıklı ilçesi Çağlayan ve Arılı vadileri üzerinde yapılması planlanan 19 adet HES inşaatından 2’sine ÇED raporu çıkmadan DSİ tarafından su kullanım izni verilmesini tepki gösteren yöre halkı protesto mitingi düzenledi. Yöre halkı Ankara Bölge İdare Mahkemesine su kullanım hakkının iptali istemiyle dava açtı.

Rize’nin Fındıklı ilçesindeki Çağlayan ve Arılı vadileri üzerinde 19 adet hidroelektrik santrali (HES) inşaatı yapılması kararlaştırıldı. Yöre halkının yapılmaması için mücadele yürüttüğü HES’ler için Ayan ve Zeki enerji adlı iki firmaya çevre etki değerlendirme (ÇED) raporu çıkmadan Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 49 yılığına su kullanım hakkı verildi. Bunun üzerine yöre halkı Ankara Bölge İdare Mahkemesine su kullanım hakkının iptali istemiyle dava açtı. Hukuksal mücadelelerini sürdüren yöre halkı ilçede Fındıklı dereleri koruma platformu öncülüğünde HES’ lere karşı protesto mitingi düzenledi. Ellerinde “Çağlayan ve Arılı vadileri kurutulmasın” , “Tüm dereler özgür aksın” , “Denizimizi aldınız deremizi asla” , “Karadeniz uşağı derelerini sattırmaz” ve “Santrale hayır” pankartları ve sloganları ile 7’den 70’e tulum eşliğinde ilçeyi bir baştan bir başa kadar yürüyerek geçen yaklaşık 600 kişilik grup ilçe meydanında bir araya geldi.

 

 

“Bu derelerin sahibi biziz,HES’lere asla izin vermeyeceğiz”

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı protesto gösterisinde konuşan Fındıklı dereleri koruma platformu sözcüsü Hüseyin Acar, “  Bu dereler bizim içme suyumuzdur. Çay,fındık ve kivinin temel üretim kaynağıdır. Balıkçılığın bitkilerin,arıcılığın temel kaynağıdır.Anayasa’nın 56. maddesine göre çevremizi koruma ve geliştirme hakkımız var dedik. Su kullanım hakkı bizdedir dedik. ÇED raporu açıklanmadan bölgemizde yapılmak istenen HES inşaatlarına adeta yangından mal kaçırırcasına DSİ tarafından 49 yıllığına su kullanım hakkı verdi. Bu hukuk dışıdır ve suçtur. Bizlerle dalga geçmektir. Bu derelerin sahibi olan bizler yapılmak istenen HES inşaatlarına asla izin vermeyeceğiz” dedi. Protesto gösterisinde daha sonra Fırtına vadisi ile ilgili çekilen filmde başrol oynayan Vatandaş Mustafa halka hitap etti. Fırtına vadisinde de HES yapılmak istendiğini ve buna karşı başlattıkları mücadelede galip çıktıklarını vurgulayan Vatandaş Mustafa, “Sizlerde mücadelenizi sürdürün” diye konuştu.

Protesto gösterisi daha sonra dağcıların bir binaya astıkları “Santrale hayır” pankartı ve oynanan horonlarla sona erdi.

 

“Dereler kurutulup canlı yaşam yok ediliyor”

Fındıklı dereleri koruma platformu avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu, gösteri sonrası yaptığı açıklamada Doğu Karadeniz’de 500’ün üzerinde HES projesi olduğunu belirterek “Her vadide onlarca proje üretilmiş. DSİ’ de bu projeleri havza bazında değerlendirmeyip tek tek bağımsız proje olarak ele aldığı için su kullanım hakkı veriyor.Böylece bu vadilere kaldırabileceğinden daha büyük bir yük bindiriliyor. Bu santraller yapılırken derenin suyu alınıyor, el değmemiş ormanlar tahrip ediliyor. Dereler kurutulup canlı yaşamlar yok ediliyor. Üretilen elektriğe bakıldığında ise ülkenin kurulu gücünün binde birine denk geldiğini görüyoruz. Oysaki ülkemizde kayıp kaçak oranlarının oldukça yüksek seviyelerde olduğunu görüyoruz. Devlet kayıp kaçak oranlarını engellemektense yüzde bile olmayan binde bir elektrik üretmenin yolunu açıyor. Bu şekilde üretilen elektrikte bir kamu yararı göremiyoruz” dedi.

“Bu vadileri öldürüyorlar,cinayet işliyorlar”

 

 

 

Okumuşoğlu, “Bu projelere bir kez daha bakın. Bu suya yöre halkının ihtiyacı var. Bu suları başka türlü değerlendirilebilir. Bu yörenin insanı tarafından turizme açılarak değerlendirilebilir. Havza planlaması yapılmadan verilen tüm izinler iptal edilsin. Fındıklı’daki iki vadide 19 HES inşaatı olmaz. Bu vadiyi öldürüyorsunuz. Burada cinayet işleniyor. Bu derede deniz alası balığı yaşıyor. Bu balık türü uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınmıştır. Burada uluslararası anlaşmalara da aykırı davranıyorlar.” Diye konuştu.

 

 

 

 Ajans53







Bu haberin geldigi yer: Rize
www.mavirize.com

Bu haber icin adres:
www.mavirize.com/modules.php?name=News&file=article&sid=745